Taby Seaplane Club

God Jul

194

 

God Jul och ett Gott Nytt År tillönskas alla medlemmar och läsare. Alla medlemmar som följt de senaste veckornas epost korrespondens har sett att intresset är stort för klubben och sjöflyget. Många vill stödja både i stort och smått. 

Stort tack för det.

 

Sjöflygsäsongen till ända

Idag Söndag parkerades den sista flygmaskinen i vinterdvalan och väntan inför kommande vårvärme. Även om flygandent tar en paus så fortgår färdigställandet av klubbhuset med kommande organiserade och spontana byggdagar. Det är egentligen inte så långt kvar innan insidan är färdig.

Samtidigt finns många tankar i huvudet hur klubben kommer att se ut i framtiden. Kommer klubben äga någon flygmaskin eller kommer alla  maskiner vara i privat ägo. På vilket sätt kommer skolning att kunna bedrivas och hur stor är egentlige underlaget för den verksamheten. I en stad som Stockholm där antalet flygplatser för almänflyget krymper snabbare än någon annan platsi världen borde underlaget vara gott för sjöflygutbildning. Men det krävs kapital och stor vilja för att finansiera och bedriva verksamheten. Utan tillströmning av nya piloter och med möjlighet att lära sig sjöflygandets konst går vi en något bister framtid till mötes.  Detta och mycket annat tål att tänka på under vintern.

Positivt och smått unikt för en flygklubb är det goda kontakter vi har med våra grannar. Antalet medlemmar från kringliggande bostadsrättsföreningar i Hägernäs Strand ökar för varje vecka. Spontana besök och överlag positiva reaktioner är vad som möter oss vid besök i klubbstugan och bryggorna. Nästa år hoppas vi kunna göra fler gemensamma flygaktiviter tillsammans med våra medlemmar. 

Med sikte mot en fint sjöflygår 2011….

Medlemsskap

Vill du bli medlem i Sjöflygklubben, stödja vår verksamhet, flyga eller kanske hyra den nästan färdiga lokalen i slutet av strandpromenaden. Vi söker fler medlemmar piloter, boende i området eller stödjande som tycker sjöflyg är roligt. Titta närmare på medlemssidan om de olika medlemskategorierna och fyll ansökningsformuläret redan nu. Medlemskap gäller då hela 2011.

Kilo Echo Uniform – Airborn

Idag Söndagen den 5 September flög klubbens Cessna 172xp SE-KEU för första gången i sin nya skepnad. I närmast skick som ny lyfte den från den spegelblanka Vallentunasjön för en kontrollflygning och transport till Hägernäs sjöflyghamn. Med detta tillskott är klubben tillbaka med samma flygkapacitet som tidigare och har dessutom tillgång till Sveriges finaste sjöflyghamn med bryggor, tankanläggning, klubbstuga och inte minst väldigt goda grannar. Dagen för jungfrufärden sammanföll också med det aktiviteter vi ordnade för våra medlemmar i kringliggande bostadsrättsföreningar i Hägernäs. Mer om detta inom kort.

keu_in_airkeu_taxi

Medlemsdag 5 Sept Kl. 13-16

Söndagen den 5/9 mellan klockan 13:00 – 16:00 vill vi bjuda in medlemmar och boende vid  Hägernässtrand till en klubbdag fyllt med   information, flyg, flygplan, kaffe och korvgrillning. Medlemmar är välkomna att till självkostnadspris följa med på en flygtur med någon av de Cessna eller ultralätta flygplan som för närvarande ligger vid bryggan.  Är du inte medlem kan medlemsskap lösas på plats eller redan nu via ansökan på webben.

Evenemanget är beroende av hyggligt bra väder och kan komma att ställas in om väder och vind förhindrar.

Välkommna

Utcheckning Startar

klubbcheckUtcheckning för att flyga klubbens flygplan startar omgående. Eftersom behovet varierar mellan olika piloter kontaktar du och planerar övning i samråd med skolchefen.

Innan den praktiska övningen skall varje pilot som självstudie gå igenom de material som finns under fliken utbildning och årlig klubbcheck. Detta innefattar ett övergripande måldokument, ett operationellt prov samt ett tekniskt prov för flygplanstypen.  Tekniskt prov för C206 blir tillgängligt inom kort. Repetera också kompendiet HP-50 för sjöflygare.

LN-TSG har landat

Klubbens Cessna 206 landade igår torsdag i Hägernäs efter en lång tids frånvaro. Maskinen är idag uppgraderad i enlighet med krav från EASA och Norska lyftfartsmyndigheter är nu i mycket god standard. Återkomsten är välkommen och innebar en successiv normalisering av klubbens verksamhet. LN-TSG kvarstår till försäljning och arbetet med klubbens Cessna 172 fortgår. Maskinen står nu till andelsägares förfogande för inflygning, sjöcheck samt PC. Bokning kommer att kunna ske via klubbens bokningssystem.

Parallellt med flygplansarbetet har styrelsen och medlemmar arbetat hårt med att färdigställa bryggor, tankanläggning och trädäcket utanför nya klubbstugan vilket vi hoppas blir till glädje för samtliga medlemmar.

 LN-TSG

Mycket har hänt sedan sist

Det har varit lite dåligt med uppdateringarna på senaste tiden då mycket arbete lagts ner på klubhus, bryggor och inte minst på att färdigställa klubbens flygmaskiner. Det som hittils gått bäst är de områden där det inte finns så mycket EASA direktiv att ta hänsyn till vilket då innefattar flygmaskinerna. Klubbens C206 ligger på målsnöret och om de Norska myndigheter gillar underhållsplan och övrig dokumentation skall den kunna släppas fri under kommande vecka. C172 ligger lite efter men kommer under granskning i slutet av denna vecka. Bygget av klubbstugan fortskrider och fokus just nu är att färdigställa exteriört såsom bryggor, tankanläggning och trädäck. Här sker det aktiviteter nästan dagligen och brygganläggningen blir mycket fin och funktionsduglig.

brygga_fr_luften_300x2251  brygga_fr_klubbhus_300x225

Bryggorna tillåter flera besökande flygmaskiner och tilläggning mer oberoende av vind. De tunga betongbryggorna ger också ett bra vågskydd vid sydliga vindar. Klubben söker fler medlemmar som vill vara med också stödja vår verksamhet i Hägernäs. Läs mer om medlemskap här, större och mindre ekonomiska bidrag är givetvis också välkommet.

AllEscort