Taby Seaplane Club

Juni i Jämtlandsfjällen

fjallbild_sm
Flygning i fjällmiljö ställer krav på pilot och material, samt fritt vatten.

I slutet av juni samlades ett par maskiner från Täby Sjöflygklubb vid den vackra Sällsjön strax söder om Åre.
Det var en kurs i fjällflygning som gick av stapeln under ledning av klubbens erfarne flyglärare Christer Lundholm. Vi landade bl.a. vid Anasjön vid Anarisfjällen och fick prova på hur en start på 2500 fots höjd inverkar på startsträckan jämfört med havsytan.
Snabbt skiftande väder och vindar kan förekomma uppe i fjällen men det slapp vi denna gång.
Däremot fanns en hel del snö kvar och inte minst var Dörrsjön fortfarande isbelagd. Denna sjö på 3000fot skulle ha varit slutprovet för oss fjällflygare. Många vackra minnen tar vi med oss hem inte minst från Vålådalen och flygningen runt Åreskutan kl.23 i solnedgången.

anasjon_sm
Christer Lundholm lägger till

Vi bodde på pensionat Sällsjögården där vi blev blev rejält ompysslade av Birger ”Figge” Eliasson och hans fru med helpension, tips om fiskevatten och en hel del gamla flygarhistorier. Det är ett alldeles utmärkt ställe för sjöflygare att lägga till vid med både strand och brygga i norra delen av sjön. Sällsjögården rekommenderas varmt som bas för vidare flygning i området! Några filmer med flygning och även en båttur med den gamla timmerdragaren Lillströmmen finns nedan.

Fjällflyg 1

Fjällflyg 2

Båttur

sallsjo_sm
Jan-Ola Karlsson, Bo Ågren och Figge Eliasson vi Sällsjögården.