Taby Seaplane Club

Aktuellt

Swedavia vill vräka affärs- och allmänflyget från Bromma

Nu är det kris! Swedavia, som driver Bromma flygplats, hotar att ta hjälp av Kronofogden för att vräka Stockholms Flygklubb och 10 andra flygverksamheter från Bromma flygplats vid årsskiftet 2011/2012.

I ett brev den 1 november 2011 kräver Swedavia att Stockholms Flygklubb omgående flyttar från Bromma flygplats och det område som klubben har arrenderat, och också tar bort byggnader och inventarier. Swedavia har inte gett flygklubben någon alternativ plats på Bromma för verksamheten. Det betyder att klubben och dess flygplan riskerar att bli hemlösa senast den 1 januari 2012, om inte Swedavias planer stoppas.

Bakgrunden är att Swedavia anser sig behöva utrymmet där Stockholms Flygklubb finns för att kunna genomföra en uppgradering av Bromma Flygplats från 2C till 3C, dvs för att kunna ta emot större och tyngre flygplan än i dag.

Läs mer

Mot Vintervila

lvp_startNu är sjöflygsäsongen till ända för vår del. SE-LVP flögs nyligen till vinterhangaren vid Vallenunasjön där motorkonservering och planerat underhåll vidtar. Efter motorbyte och upprustning har den flugit ca fina 25 timmar. Nu hoppas vi på tidig islossning och flygstart i Maj 2012.

Arbetet vid sjöflygklubben fokuserar nu på anläggning inne och ute och till våren hoppas vi ha en ny bränsletank och väggar som insluter den. Någon som har reglar, väggblock eller ett plåttak att skänka får gärna säga till.

Klubben söker också fler stödjande medlemmar, såväl privatpersoner som företag. Redan nu är många boende i Hägernässtrand medlemmar vilket vi uppskattar stort. Ett starkt stöd från omgivningen är en förutsättningen för vår existens.

Öppet hus 28 Augusti

Söndagen den den 28 Augusti mellan 11-15 vill vi inbjuda kringboende och medlemmar av olika kategorier till information och aktiviteter kring sjöflyget i Hägernäs. Medlemmar i klubben kan till självkostnadspris flyga med i en Cessna eller ultralätt maskin. Har du eget flygplan kom gärna förbi, bränsletanken är fylld.

Tag med flygplanet, helikoptern, bilen, benen eller hojen och kom ner och prata flyg och umgås. Huvudmedlemmar och BRF medlemmar som erlagt medlemsavgiften kan också ta tillfället att kvittera ut nyckelbricka för det nya passagesystemet till huset.

Välkommen till klubbstugan på Pontongränd 9 i Hägernäs. Vi hoppas på bra väder och många flygplan vid bryggan och i luften. Vid dåligt väder, regn+blåst, kan vi tvingas ställa in evenemanget. Löpande information finns då här.

Styrelsen

Andel i Cessna U206 på flottörer

SE-LVPÄr du pilot och tröttnat på nedlagda flygfält i Stockholm och Swedavias motstånd mot allmänflyg? Börja sjöflyga.

Täby sjöflygklubbs sjö-Cessna U206 är såld till ny ägargrupp inom klubben. Gruppen består i dagsläget av sju personer men vi söker ytterligare 12 andelsägare. Maskinen är en U206A på PeeKay 3500 flottörer baserad i Hägernäs, med vinterhangar i Vallentuna. Gällande ARC och serviceorganisation. Kalkylen för andelen innefattar en fabriksöversedd Continental IO-520 motor med 285hk som levereras i sommar. Maskinen är under omregistrering och heter idag SE-LVP. Har du inte sjöbehörighet så går det att ordna på den egna maskinen.   Prova på ett nytt sätt att flyga där start och landningsplatser är obegränsade.

Kontakta
Lars Göransson
Telefon: 070-6033508
Epost: lgoransson@bredband.net

Premiär

premiar

 

Förra veckan anlände SE-LCZ som den första maskinen till bryggan i Hägernäs och förmodligen kommer flera inom kort. Detta brukar vara ett uppskattat inslag bland boende och flanörer längst Hägernäs Strand.

Några bostadsrättsföreningar har hört av sig och undrat om klubbhuset går att hyra för möten och andra sammankomster och det går alldeles utmärkt. För att göra detta vill klubben att någon i BRF styrelsen löser ett medlemsskap i flygklubben s.k BRF medlemsskap. Några enskilda medlemmar har också nyttjat lokalen för privata tillställningar på verandan.

Bryggan kompletteras

utlopare1

 

Nya och bättre utlöpare har i dagarna levererats till Hägernäs av snäll medlem. Dessa är 2×6 meter vilket kommer ge betydligt bättre och säkrare tilläggning när vinden ligger på. Tack Björn och BjörnEntreprenad för bryggor och lastbilen med den långa kranen.