Taby Seaplane Club

Aktuellt

Hur är det med teorikunskapen?

Ett säkert sjöflygande bygger på praktisk erfarenhet och en god teoretisk grund. Kunskap är färskvara och inför kommande flygsäsong är det en bra investering att repetera. HP-50 kompendiet är en nyttig läsning som belyser en del vanliga fällor.

Vill man testa sina kunskaper finns nu också TSKs Sjöflyg Quiz On-line där du med ett antal flervalsfrågor får en uppfattning om din status. Testet är anonymt och består av drygt 30 frågor, du får omedelbar feedback på om du svarat rätt eller fel.

Safe eller UnSafe?

Hägernäs 27 December

Isen lägger sig i havsviken och snart kanske vi kan öppna Täby-Hägernäs för lite vinterflygning. The Capital of Scandinavias närmaste flygplats dit allmänflyget är välkommet.

Obs, Manipulerad bild.

PK Floats under avveckling

PK Floats Inc har sedan 1954 tillverkat flottörer till många av dagens sjöflygplan men nu ser det tyvärr ut som det är slut. Sedan den senaste ägaren 2013  avled har företaget varit till försäljning men någon intressent har inte visat sig. All tillverkning ligger i dagsläget nere och det enda försäljning som sker är från det begränsade lager av reservdelar som fortfarande finns kvar. Ägare av PK flottörer gör klokt i att skyndsamt  inspektera flottörer, roder, rigg och fästen för eventuella skador och kontakta Keith Strange hos PK Floats med förfrågan om reservdelar finns tillgängligt. I vår är det sannolikt för sent. Har man inte gjort det tidigare är det klokt är också att ladda ner den serviceinformation som finns på deras webbsida.

PK_logo

Var tar dom vägen efter sommaren?

Även om sommaren håller sig kvar med fina och varma dagar i September kommer dagen för upptagning av flygplanen vid Hägernäs allt närmare. För en del inträder lugnet utan surrandet på viken och i luften och för andra inträder en väntan på våren.  Egentligen kanske det är bra för gransämjan att sjöflyget är säsongsbetonat för annars kanske vi inte hade så många glada och stödjande grannar som vi faktiskt har. I ett läge där almänflyget i Sverige blir bortjagade från stora och små flygfält känns Hägernäs som en trygg hamn.

SE-LVP togs upp i dag och istället för att stuvas in och vinterförvaras i en lada, vilket annars är det normala, fick den återse sina gamla hjul. Nu står den tillfälligt på Vängsö flygfält i Sörmland i väntan på en ansiktslyftning. Återkommer med just detta projekt.

LVP-3-sm LVP-5-sm

Fler allmänflygplan än på Bromma flygplats

Vid Hägernäs sjöflyghamn lever vi trångt med en brygga en ramp och goda grannar på nära håll, men trots det får alla plats. Bilden är från den 13 Juli då två flygplan från Norrland landat och ytterligare en amfibie från Norge väntades. Två maskiner som normalt vistas på Hägernäs var turligt nog borta denna dag. Den norskregistrerade maskinen blev nekad plats på “The Capital of Scandinavias” flygplats Bromma på grund av platsbrist. Lite märkligt kan man tycka då Brommas yta är ungefär lika stor halva Värtan. Dessutom kan man anta att majoriteten av Swedavias s.k allmänflygplan förmodligen flugit sina ägare till Brasilien och Fotbolls VM.

Hägernäs 20140713
Hägernäs 20140713

Grattis Urban

Precis innan semestrarna slog till på alvar blev ytterligare en sjöflygare klar. Grattis Urban Joelsson för godkänd uppflygning till SEPS och tack Christer och Christer för väl genomförd utbildning.

Nästa man på tur blev en kvinna

Näst intill alla sjöflygare är män i medelåldern eller kanske lite äldre. Därför är det extra roligt att idag kunna gratulera Sanna Hedin för godkänd uppflygning till sjöbehörighet. Inte bara har vi fått en ny sjöflygare utan en ung kvinnlig sådan vilket är sällsynt. Hoppas Sanna kan inspirera fler kvinnliga piloter att prova på sjöflyg.

Nedan Sanna flankerad av två lika glada flyglärare, Christer Leinehed och Christer Lundholm.

sannahedin