Taby Seaplane Club

I Gnesta värnar man om påskkärringen

Foto från Sörmlands läns museum
Foto: Sörmlands läns museum

De flygare som tänkt sig ett besök till Vängsö flygfält i Sörmländska Gnesta över påsken får tänka om. I ambition, får man anta, att värna om kringflygande kärringar på kvastar har Gnesta kommun förbjudit övriga flygrörelser på fältet Långfredag, Påskafton och Påskdagen. Märkligt nog inte på Skärtorsdagen då det enligt sägnen är just då flest kärringar brukar synas. Aldrig sedan fältet öppnades på 30-talet har det varit förbjudet att flyga över just påsken, och några incidenter finns enligt Sörmlands läns museum ej dokumenterade. Gnesta kommun lär dock ha stället sig tvekande till den informationen.

Nu skulle detta kunna vara ett för tidigt publicerat aprilskämt men tyvärr kvarstår faktum att Gnesta kommun stängt fältet under påsken. Om fältstatus tillåter öppnas det för flygplan Annandag påsk.