Taby Seaplane Club

Aktuellt

Stadsdel med flyg – AOPA Skriver om Hägernäs

 

“I Täby, förorten norr om Stockholm, återfinns Hägernäs med flygiskt förflutet. Svensk flyghistoria nästan tar sin början på Värtan. På dess frusna yta flög den 4 februari 1912 Olof Dahlbeck ”Aeroplanet Nr 1”, också kallad ”Bryggarkärran”. Bryggeridisponenten N O Neumüller hade köpt planet av Hjalmar Nyrop, Landskrona, och därefter skänkt det till staten, den första militärmaskinen.”

Läs mer i tidningen Flyghorisont nr 4/2012. Flyghorisont utges av organisationen AOPA Sverige (Aircraft Owners and Pilots Association).

 

Årsmöte 2013

Täby Sjöflygklubb inbjuder samtliga betalande medlemmar till årsmöte Onsdagen den 13 Mars klockan 19.00. Mötet hålls i klubbens lokal på Pontongränd 9 i Hägernäs. För att styrelsen skall hinna behandla eventuella motioner skall dessa vara styrelsen tillhanda senast 13 Februari. Motioner skickas bäst via epost till info@tsk.nu.

Styrelsen

Takeoffs are optional. Landings are mandatory

Med Flugplan genom Europa

Läs om Arne Redelius och Thomas Lindeens resa i Eurocub till Spanska solkusten en blåsig vecka i Oktober 2012.

7 dagar istället för som planerat 4-5.

35 timmar i luften istället för beräknade 25.

Ca 3200 km

500 liter mogas/100LL vilket innebär drygt 14 liter per timme.

Planet och motorn fungerade perfekt under hela resan.

Vi fick sköta tvätten med hjälp av Y-3 och hotellets hårtork fick agera torktumlare.

Vi har fått flera exempel på att ”Takeoffs are optional. Landings are mandatory”.

Läs mer….

Ännu en säsong till ända

   

Den nakna träden står omkring ditt hus och släppa in himmel och luft utan ända, 
de nakna träden stiga ned till stranden och spegla sig i vattnet.
Än leker ett barn i höstens gråa rök och en flicka går med blommor i handen och vid himlaranden flyga vita silvervita fåglar upp.

 /Hösten, Edith Södergran 

 

Hösten har sin charm även om det känns lite trist att dagarna blir kortare och vädret lynnigare. Många är vi som nu packar ihop våra sommaraktiviteter; tar upp båten, stuvar undan trädgårdsmöbeln, låser sommarhuset eller som sjöflygklubben tar upp och konserverar flygmaskiner. Sista flygmaskinen lämnade Hägernäsviken samma dag som det första tunna istäcket la sig längts vattenbrynet. Sjöflyg är en sommaraktivitet och vore det inte så bedövligt illa ställt med flygfält i Stockholm hade vi nog satt på hjul och flugit hela vintern men tyvärr erbjuds inte längre pivatflyget den möjligheten i Stockholmsregionen. Den “lilla röda” Eurocuben har likt flyttfåglarna tagit sig ända ner till Spanska solkusten där den övervintrar under behagliga former.

Klubbens medlemmar jobbade hårt i våras för att färdigställa den nya och säkrare tankanläggningen. Efter besiktning och godkännande av samtliga instanser togs den i drift lagom tills första flygplanet landade. Idag 6 månader senare kan vi konstatera att den fungerat perfekt. Tack Hjelmco Oil för bränsle och goda råd. Klubbhuset är även det officiellt färdigställ och projektet avslutat. Men som alla nybyggen saknas det kanske en och annan list eller lite målarfärg i något hörn. Det får vi sysselsätta oss med i vinter. Bryggan har försetts med blå skyddsdukar som döljer gummidäcken och minskar slitaget mot flottörer.

Nu under lågsäongen finns goda möjligheter för kringboende att hyra klubbstugan för möten, barnkalas eller andra sociala aktiviteter. Kontakta oss via epost vid frågor.

 

Öppet Hus 26 Augusti

Nu upprepar vi förra årets succe. Söndagen den 26 Augusti klockan 11 – 15 bjuder flygklubben in till öppet hus.

Vi kommer att visa Nordens finaste sjöflyganläggning och det flygplan som ligger vid bryggan. Kom förbi och ta en fika, prata flyg och ge dina synpunkter om flyg och vår verksamhet i Hägernäsviken.  Medlemmar i klubben erbjuds att till självkostnadspris medfölja på en sväng i en Cessna eller Eurocub. Är du boende i Hägernässtrands bostadsrättsföreningar och intresserad av en lokal för möten eller andra engagemang kom och titta på vad klubbhuset kan erbjuda. Har du flygcertifikat med eller utan sjöbehörighet kom och se vad sjöflyget kan erbjuda som alternativ till landflyg.

Vid dåligt sjöflygväder (hållande regn eller kraftig vind) kan vi komma att ställa in aktiviteten. Hemsidan kommer ha senaste information.

För mer information kontakta oss via epost info@tsk.nu

Välkomna

Tag en provlektion, eller ge bort en i present

Har du flygcertifikat och känner att du vill utveckla ditt flygande, prova på en ny dimension och lära dig flyga lite större maskiner än vad som är normal inom klubbflyget. Sjöflyg är fantastisk på många vis. Friheten är total och du kan i princip starta och landa vart du vill.

Täby Sjöflygklubb erbjuder f.om säsongen 2012 teoretisk och praktisk utbildning från våra lokaler i Hägernäs. Utbildningen sker på SE-LVP, en nyrenoverad Cessna U206 med ny 285 hk motor och en maxvikt på 1588 Kg.

Just nu och under en begränsad tid framöver erbjuder vi provlektion till rabatterat pris, 40 minuter brygga till brygga för 2000:-. Du får en invigning i sjöflygets grunder och känna på hur en C206 uppför sig på vattnet och i luften. För att utnyttja erbjudandet måste du ha ett gällande flygcertifikat samt vara minst stödjande medlem i Täby Sjöflygklubb. Medlemsskap kan lösas på plats eller bäst via hemsidan ansökningsformlär.

Kontakta skolchef Robert Wagner via epost training@tsk.nu eller telefon 0709-647637.

. Läs mer

 

SSA Årsmöte

Svenska Sjöflygföreningen (SSA) hade traditionsenligt träff vid Årsunda i Sandviken helgen innan midsommar. Vädret till trots samlades en större mängd nordiska sjöflygplan vid sandstranden. Arbetarbladet bevakade det lokalt stora evenemanget.