Taby Seaplane Club

Aktuellt

1/5 andel i SE-LCZ, C185 till salu

Cessna 185F – 1974, sommarbaserad i Hägernäs sjöflyghamn i Täby söker en ny delägare i ett stabilt gäng. Flygplanet är närmast i nyskick efter omfattande upprustning av EASA Part-145 verkstad under vintern 2014/2015 . Upprustningen omfattade bl.a ny motor, nya tanksäckar, nya rutor, komplett omlackering samt rostskyddsbehandling.

Vill du bli en i gänget kontakta Robert Wagner 070-9647637.

lcz_1_small  lcz_2_small

Juni i Jämtlandsfjällen

fjallbild_sm
Flygning i fjällmiljö ställer krav på pilot och material, samt fritt vatten.

I slutet av juni samlades ett par maskiner från Täby Sjöflygklubb vid den vackra Sällsjön strax söder om Åre.
Det var en kurs i fjällflygning som gick av stapeln under ledning av klubbens erfarne flyglärare Christer Lundholm. Vi landade bl.a. vid Anasjön vid Anarisfjällen och fick prova på hur en start på 2500 fots höjd inverkar på startsträckan jämfört med havsytan. …

Flygdagen inställd

Regn och låga moln gör att vi tvingas ställa in dagen öppna hus och flygning.

Flygdag Söndag 14/6

Söndag 14 Juni är alla välkomna till Täby Sjöflygklubb och sjöflyghamnen vid Hägernäs. Kom med flygplan, cykel bil eller till fots. Vi kommer finnas på plats mellan klockan 10-15 och informera om sjöflyg och vår verksamhet samt förhoppningsvis också flyga en del.

För klubbens medlemmar kommer det finnas möjlighet att till självkostnadspris flyga med en sväng över viken. Är du inte medlem idag går det att ordna på plats.

Vi hoppas naturligtvis på bra väder och stor uppslutning. Oavsett om du flyger idag, bor i området eller på annat vis stödjer vår verksamhet är du välkommen till Pontongränd 9.

Vid dåligt väder kan evenemanget komma att ställas in. Se hemsidan för löpande information.

Välkommen

Fjällflygning

Sommaren är på väg och snart kan vi njuta av spännande och upplevelserikt fjällflyg. Det kanske det mest ultimata flygande för sjöflygpiloter men också för landflygplan.

Jag har haft förmånen att under varje år sedan 1992 få tillbringa 2 – 3 veckor med sjöflyg i de svenska fjällen. För min del har det främst varit i Arjeplogsfjällen. Platsen heter Gautosjö och här finns det mesta man behöver för att må bra och inte minst 100LL.

Att flyga i fjällen kräver god planering och är man ovan och har liten erfarenhet så är det klokt att sätta stora marginaler gällande väder samt landning- och start-platser.

Var inte rädd för att ta råd från erfarna fjällflygare. Att vädret snabbt kan ändras är ingen överdrift. Ta alltid med utrustning för att kunna övernatta ett par dygn i det fria. …

Generationsväxling på gång?

Young Pilots på besök i Hägernäs
Young Pilots på besök i Hägernäs

Det finns ett stort intresse för sjöflygning också bland den yngre generationen. Det visade sig under lördagen 23 maj när 19 medlemmar ur Young Pilots (YP) gästade flyghamnen i Hägernäs. YP är Frivilliga Flygkårens ungdomssektion och gruppen kom från Stockholmsområdet.

Dagen inleddes med att Christer Leinehed, flyglärare hos TSK, beskrev vad sjöflygning handlar om. Flyg, frihet, natur men också vilka risker som finns och hur man skall agera som ansvarsfull pilot. Efter att en regnskur passerat så fortsatte dagen med de första flygningarna. En Cessna 172 normalt baserad på Värmdö och så SE-LVP (Cessna 206) som finns vid klubbens brygga användes. Piloterna tog var sin grupp av Young Pilots med på en sväng mot Waxholm och tillbaka. Eftersom ingen hade varit på en sjöflygmaskin tidigare så var detta en unik upplevelse. Flera sade efteråt att sjöflyg var något de ville börja med (när de får ekonomin till det).

YP bjöd på grillade hamburgare ner vid stranden vilket var mycket uppskattat av piloter och funktionärer.
Som avslutning tackade Staffan Beck alla och hoppades att Young Pilots kan delta vid andra sjöflygarmöten ute i landet framöver. Också ett stor tack till Staffan som ordnade den mycket uppskattade träffen.

Go/No-Go

gonogoI syfte att sprida kunskap och öka säkerheten inom sjöflyget har TSK valt att länka till publicerade haverirapporter där sjöflygplan varit inblandade. Till dags datum finns där 18 rapporter från 1997 och framåt.  I samtliga fall kan orsaken härledas till den mänskliga faktorn. Under 2014 inträffade tre haverier varav haverikommissionen valde att utreda ett. Övriga två utreddes aldrig då de ansågs bero på bristande underhåll eller inte orsakade personskada. Olyckan som utreddes och som nu också finns publicerad i rapport RL2015_06 skedde på sjön Vättern strax norr om Visingsö den 14 Juni 2014. I samband med haveriet omkom föraren genom drunkning.  …

Sjöflyg 2015

En Maul kom först sen en C206 i ny skepnad och inom några veckor anländer några C185 i näst intill nyskick, sjöflygsäsongen 2015 är igång. Detta innebär också att sjöskolningen kan starta och närmast är det teori 16/5 och 17/5.

Det har jobbats hårt i olika flygverkstäder under vintern och resultaten har inneburit översyner, upprustning, ny lack och motorbyte för vissa. Kort sagt en uppgradering av flygplansbeståndet i Sveriges största sjöflyghamn och flygplats i Stockholm (Täby Kommun), dit allmänflyget är välkommet.

IMG_3526._sm