Taby Seaplane Club

Aktuellt

Med sikte framåt

 

twlight-12
Vi närmar oss slutet på 2009 med stormsteg som innebär…. Att vi lämnat ett år bakom oss med reparationer av flygplan och upphandlingar av ett nytt klubbhus. Men vi ser ljuset framför oss med nytt klubbhus, nyrenoverad Cessna 172XP SE-KEU, nya engagerade medlemmar samt fler flygplan vid bryggan.

 Flygplansläget

SE-KEU väntar på en “fuel devider” som skall bytas ut på motorn, den är beställd och kommer vilken dag som helst. Sedan skall planet motorköras ytterligar en gång för att sedan konserveras på nytt innan sjösättning. När detta är gjort skall tekniker göra en slutbesiktning av planet så att vi kan få alla papprena godkända och klara. Cessna 206 LN-TSG är på verkstad i Umeå för Camo certifiering. I och med att den håller på att bli färdig kommer vi också annonsera ut planet till försäljning.

Klubbstugan

JM har i stort sett avslutat sitt arbete med huset i och med slutbesiktning för en vecka sedan. Den 12 December hade vi vår första klubbarbetsdag och 9 personer jobbade med huset, varav en från närliggande bostadsrättsförening. Frugan till denna herre kom med nybakade lussebullar som vi njöt av i vintersolen, härlig stämning. Föreningarna i området har visat stort intresse av att hyra lokalen för möten, fester eller barnkalas. men först måste den bli klar. Vi isolerade väggarna, förberedde ventilation i taket, vi täckte temporärt över betongbaljan bakom huset som även fick bli ett virkesupplag. Vi anslöt proppskåp på insidan av huset så vi är förberedda när Fortum kopplar in elen vilken dag som helst. Vi tog upp uteliggarna på bryggan och säkrade dessa inför vinter mm. Nästa gemensamma byggdag är planerad till 27 December.

Övrigt som har hänt under året

Klubben har driftsatt ett nytt bokningssystem där vi kommer lägga in flygplan samt klubbstugan som bokningsobjekt. Vi kan också i detta system lägga in personliga ekonomiska transaktioner på medlemmarnas konto. Vi har en ny trevlig kassörska som håller koll på oss och vår ekonomi. Hemsidan är omgjord och uppdaterad, det är kul med aktuella händelser. Sjöflygarna från Kungshatt i Mälaren har beslutat sig för att ligga hos oss och vår anläggning och det tycker vi är kul. Dom tar även med sig en betongbrygga på 27 x 3m samt en bränsle tank. Vi har lämnat in bygglov för att göra om bryggsystemet under våren. Förutom klubbens flygplan så kommer det ligga 3st Cessna 185, en Cessna 180 samt en EuroCub ultralätt vid bryggorna. Det börjar likna en riktig Sjöflygklubb.

Avslutningsvis vill Styrelsen i Täby Sjöflygklubb önska all en riktig GOD Jul & ett Gott nytt Flygår, med hopp om samlade krafter för att driva denna verksamhet vidare 2010.

arbetsdag-1    arbetsdag-2

Byggdagar

klubbhuset byggs nu vidare i klubbens egen regi. Nedanstående dagar är avsatta för gemensam byggnation och medlemmar och andra frivilliga är ytterst välkomna att vara med. Om du inte redan anmälde ditt deltagande under mötet i lördags gör så via epost  till klubbhus@tsk.nu

  • 12 December. Främst kommer vi att arbeta med isolering av tak och väggar samt montering av eldosor och rör.
  • 27 December. Isolering av tak, eldragning i torn och övriga väggar. Måning med flamskyddsfärg.
  • 2 Januari. Planerat att färdigställa takisolering, montering av innerväggar samt dragning av ventilation. 

klubbstuga-20091205

Säkerhetssidan uppdaterad

Man brukar säga att erfarenhet kommer genom upplevelser och förvärvad kunskap. En bra och framförallt säker sjöflygare blir man med träning och genom att succesivt öka komplexiteten i det man gör. Vissa erfarenheter vill man däremot inte få genom självupplevelse och därför är det viktigt att ta del av andras incidenter och haverier. Förhoppningsvis kan du kanske undvika att hamna i liknande situationer genom att i förtid identifiera och eliminera riskerna. Läs mer under Sjöflyg/Säkerhet/Haveriutredningar

Klubb och byggmöte 5/12 kl. 12.00

Styrelsen och byggruppen inbjuder samtliga medlemmar i TSK till information och uppsamlingsmöte kring flygklubbens nya klubbhus i Hägernäs. Lördagen den 5 December med start 12.00 träffas vi i klubbhuset. Kaffe och lussebulle serveras bland byggfläktarna.  Vi är angelägna om största möjliga uppslutning, dels för att förstå dina åsikter och tankar om verksamheten 2010 men också för att se hur vi bäst kan organisera vårt eget arbete som ta vid nu när JM lämnar över. En hög uppslutning och engagemang ökar chanserna att ordningsställa hus och omgivning innan sjösäsongen börjar.

 

Välkomna

 

byggritning

Sjöflygcertifikat 2010

Är du pilot och är intresserad av att börja sjöflyga? Kanske har du tänkt tanken länge men aldrig kommit till skott.

Sjöflyg ger flygandet en ny injektion och utvecklar dig som pilot samtidigt som du får chansen att besöka platser som vanliga piloter sällan ser. Är du också intresserad att komma med i en expansiv klubb i Stockholmsområdet där flygfält och lokaler inte är något problem. Ansök om medlemsskap redan nu och kom först på listan när utbildningen kommer igång till våren. Till din hjälp har vi erfarna flyglärare som till vardags arbetar inom det kommersiella trafikflyget både på land och till sjöss.

Läs mer om utbildningen och kontakta oss via epost info@tsk.nu .

cxn-och-utbildning

Inom kort behövs TSKs mankraft

JM kommer om en inte altför avlägsen framtid ha fullgjort sitt åtagande kring första fasen av klubbstugan och inredningsarbetet vidtar. Detta betyder att resultatet primärt beror på TSKs medlemmar och de insatser vi själva kan göra under vintern och våren. Det är mycket som skall göras och allas hjälp behövs oavsett om du  besitter speciella hantverkskunskaper eller knappast vet hur en hammare ser ut. Det kommer att bli roligt den saken är säker, och alla behövs.

klubbstuga-20091104

TSK i Lokaltidningen

Den 15 oktober skrev Täby Danderyds tidning en positiv artikel om klubben och verksamheten vid Hägernäs.  

Sjöflygklubben har sin bakgrund i F2 och har således funnits i över fyrtio år på klassisk mark. Ett tjugotal meter från där ett tiovåningshus håller på att byggas är en något mindre anläggning under konstruktion. – Det ska bli vår nya bas, säger Jan-Ola Karlsson, inte utan stolthet. Vi har fått hjälp av byggheren JM, men vi kommer att göra det invändiga arbetet själva

artikel-td-tidning

Läs hela artikeln sidan 34

SE-KEU färdig

Nu är klubbens Cessna 172 XP nylackerad och grundligen genomgången. Det tog längre tid än planerat p.g.a att behovet visade sig vara större än först befarat. Men nu är den färdig och kommer att vara först i vattnet 2010.  Klubbens andra flygmaskin LN-TSG sjösattes idag för en flygtur upp till Umeå där service och CAMO certifiering väntar.

se-keu-091014