Taby Seaplane Club

Aktuellt

Öppet Hus 26 Augusti

Nu upprepar vi förra årets succe. Söndagen den 26 Augusti klockan 11 – 15 bjuder flygklubben in till öppet hus.

Vi kommer att visa Nordens finaste sjöflyganläggning och det flygplan som ligger vid bryggan. Kom förbi och ta en fika, prata flyg och ge dina synpunkter om flyg och vår verksamhet i Hägernäsviken.  Medlemmar i klubben erbjuds att till självkostnadspris medfölja på en sväng i en Cessna eller Eurocub. Är du boende i Hägernässtrands bostadsrättsföreningar och intresserad av en lokal för möten eller andra engagemang kom och titta på vad klubbhuset kan erbjuda. Har du flygcertifikat med eller utan sjöbehörighet kom och se vad sjöflyget kan erbjuda som alternativ till landflyg.

Vid dåligt sjöflygväder (hållande regn eller kraftig vind) kan vi komma att ställa in aktiviteten. Hemsidan kommer ha senaste information.

För mer information kontakta oss via epost info@tsk.nu

Välkomna

Tag en provlektion, eller ge bort en i present

Har du flygcertifikat och känner att du vill utveckla ditt flygande, prova på en ny dimension och lära dig flyga lite större maskiner än vad som är normal inom klubbflyget. Sjöflyg är fantastisk på många vis. Friheten är total och du kan i princip starta och landa vart du vill.

Täby Sjöflygklubb erbjuder f.om säsongen 2012 teoretisk och praktisk utbildning från våra lokaler i Hägernäs. Utbildningen sker på SE-LVP, en nyrenoverad Cessna U206 med ny 285 hk motor och en maxvikt på 1588 Kg.

Just nu och under en begränsad tid framöver erbjuder vi provlektion till rabatterat pris, 40 minuter brygga till brygga för 2000:-. Du får en invigning i sjöflygets grunder och känna på hur en C206 uppför sig på vattnet och i luften. För att utnyttja erbjudandet måste du ha ett gällande flygcertifikat samt vara minst stödjande medlem i Täby Sjöflygklubb. Medlemsskap kan lösas på plats eller bäst via hemsidan ansökningsformlär.

Kontakta skolchef Robert Wagner via epost training@tsk.nu eller telefon 0709-647637.

. Läs mer

 

SSA Årsmöte

Svenska Sjöflygföreningen (SSA) hade traditionsenligt träff vid Årsunda i Sandviken helgen innan midsommar. Vädret till trots samlades en större mängd nordiska sjöflygplan vid sandstranden. Arbetarbladet bevakade det lokalt stora evenemanget.

Mycket nytt

Mycket händer i sjöflygviken. Förutom att alla flygplan kommit i sjön och aktiviterna börjat komma igång på alvar är det mycket nytt på gång. Den nya tankanläggningen har precis tagits i drift och inkörning och utbildning av medlemmar pågår för fullt. Högt fokus ligger på säkerhet och miljöhänsyn därför måste alla nya handgrepp tränas in. Bryggorna kommer strax få en ordentlig ansiktslyftning då nya fina och blå kantskydd monteras över gummidäcken. Detta till gläjde för flygplanens pontoner men också för det som dricker morgonkaffet med utsikt över bryggorna. Skolverksamheten är igång med “vårutcheckningar” samt mer formella PC (profficiency checks). Vi tar också emot nya elever som vill lära sig sjöflyg på riktigt.

Vårtecken

Många tecknen syns nu att våren är här. Svanparet som häckar i vassen bredvid klubbstugan är ett.  Föga lät dom sig besväras av ännu en fågel som anlände denna första majdag och intog sin plats vid bryggan. Uppsnyggad under vintern är den nu klar för nya flygturer och elever som önskar lära sig sjöflyga. Med förhoppning om en lång flygsommar.

Lär dig sjöflyga

Har du flygcertifikat och känner att du vill utveckla ditt flygande, prova på en ny dimension och lära dig flyga lite större maskiner. Sjöflyg är fantastisk på många vis. Friheten är total och du kan i princip starta och landa vart du vill så länge vattnet är stort nog. Täby Sjöflygklubb erbjuder f.om säsongen 2012 teoretisk och praktisk utbildning från våra lokaler i Hägernäs. Utbildningen sker på SE-LVP, en nyrenoverad Cessna 206 med 285 hk motor och en maxvikt på 1588 Kg.

Det finns egentligen inget krav på flygerfarenhet utöver gällande PPL  men eftersom sjöflyg stundtals är mer krävande än landflyg rekommenderar vi att man har minst 100 timmars flygtid innan komplettering med sjöbehörighet. Läs mer

 

Ny brygganslutning

Onsdagen den 4 Januari rådde lågtryck och hårda sydostliga vindar. Vattennivån i Värtan steg rekordsnabbt och nådde nästa upp till gångvägen i anslutning till Pontongränd. Vår spång ut till bryggorna flöt iväg och kantrade, den lilla UL rampen för var även den i farozonen. Nu är ordningen återställd och det råder ännu så länge fri passage till bryggorna. Snart kommer också den renoverade gallergrinden tillbaka och då blir det eventuellt lås och bom.

 

2012-01-04
2012-04-04

Tankhus

 

Bygget av klubbens nya tankhus fortskrider, en kapplöpning mot tiden. Mycket återstår och huruvida vi kommer ha bränsle eller inte på plats i Maj beror endast på hur många som kan ställa upp och arbeta. Förutom att bygga själva huskonstruktionen i enlighet med brandsäkerhetskrav skall tanken ställas på plats, nya rörledningar dras fram och ATEX klassade el-komponenter monteras och anslutas. När allt är klart skall sedan hela konstruktionen besiktigas och godkännas. Innan dess ingen soppa. Lördagen bjöd inte på något vidare väder vilket kan vara en orsak till att endast fyra medlemmar trotsade kyla, blåst och snöglopp. Låt oss anta att desto fler kommer vilja tanka till sommaren. Nästa chans blir nu på Onsdag kväll. Tack till Janne, Björn A, Mikael och Henry för lysande insats, och Svenne för bra material.